koláče/dezerty/muffiny

Gaštanová torta

 

Minulý víkend sme strávili na úžasnej svadbe blízko Prahy. V krásnej dedinke, krásnom prostredí, super penzióne a so skvelými ľuďmi. Už dávno sme nevypadli niekam mimo mesta, trošku zmeniť vzduch. Veľmi sme to potrebovali a musím Vám povedať, že síce som sa veľmi stresovala kvôli torte, ktorú som robila na ich svadbu, víkend to bol parádny. S manželom sme zhodnotili, že je naozaj fajn, ak máte na svadbu celý víkend, ak môžete s tými ľuďmi prežiť viac, ako len svadobnú sobotu. My sme mali to šťastie, že sme mali super piatkový večer a nedeľné dopoludnie.  A ešte dlho budeme spomínať na tieto vzácne dni a na našich kamošov, kvôli ktorým bol vlastne celý tento víkend.
O to ťažšie bolo dostať sa späť do bežného kolotoča. V pondelok ráno som bola ako vygumovaná, nevyspatá. No dokonalá mátoha. Ale už je streda večer a konečne sa cítim ako človek. 🙂 Aj vy máte po svadobnom víkende podobné pocity? Ale určite mi dáte za pravdu, že aj tak tie oslavy a stretnutia priateľov a rodiny stoja za to! Konečne sme prišli na iné myšlienky, lebo posledné mesiace riešime stále dookola našu stavbu, deti, bežné starosti a tak stále dookola. Ale myslím, že každý má dosť svojích starostí, nie? 🙂 Ale fakt som ani len netušila, aké náročné bude stavať dom popri dvoch deťoch. Zháňať a riešiť každého jedného človeka, ktorý príde na dom niečo spraviť, popri tom si objednávať všetok materiál, veľa vecí si robiť sám a hlavne, o všetkom zodpovedne rozhodovať a konzultovať, je už naozaj veľmi náročné. Ešteže staviame dom iba raz, dúfame :).  Ani si neviete predstaviť, ako veľmi sa tešíme, až tento neustály kolotoč utíchne, aspoň z časti a znova budeme viesť normálnejší režim. Ale viete čo? My sa na náš domček veľmi tešíme a sami sme si vybrali túto obťiažnejšiu cestu, ktorá trvá nejaký ten čas. A lebo nie len náš dom je našim cieľom, ale aj samotná cesta k nemu. Keď si musíme byť oporou viac ako predtým, keď preberáme všetky naše predstavy, keď sa učíme tolerovať naše únavy, keď sa o to viac tešíme na chvíľku oddychu, kedy budeme spolu a aj vtedy keď sa učíme robiť kompromisy pri naších rozhodnutiach a prispôsobiť sa jeden druhému. Každá obeta má svoj zmysel a každá cesta nesie v sebe určitý cieľ.
A my dúfame, že čoskoro už budeme v našom vysnívanom domčeku na kopečku, užívať si jeden druhého a užívať si toho, čo sme si vysnívali a na čom sme toľko pracovali :). A na čo sa asi najviac teším je záhrada, špajza a umývačka riadu :).
Dnešná tortička nevznikla zo žiadneho špeciálneho dôvodu. Iba som chcela potešiť môjho úžasného manžela, lebo ho proste milujem a kúsok zaniesť blízkym. Nakoniec k nám zavítal všelikto a tak sa zjedla expresne rýchlo. Použila som jednoduchý špaldový „piškótový“ korpus a fajnoš gaštanovú plnku s trochou čokolády. Jednoduchá malá tortička. Presne taká, aká poteší aj Vašich blízkých v obyčajný víkend, či na malú rodinnú oslavu 🙂

Ingrediencie (priemer cca 18- 20cm)

korpus
  • 4 vajíčka ( zvlášť bielka a žĺtka )
  • 100g špaldovej hladkej múky
  • 20g špaldovej celozrnnej múky múky
  • 2/3  ČL sódy bikarbóny
  • 80g trstinového cukru (ak ste zvyknutí na sladšie, dajte si o niečo viac cukru)
  • 36g oleja (kokosového alebo slnečnicového)
  • 1 a 1/2 ČL vanilkový extrakt
 

gaštanový krém 

  • 250g gaštanové pyré
  • 500g jemný tvaroh
  • 120g kyslá smotana
  • 2 PL med
  • 1/2 ČL vanilkový extrakt
  • 2 PL rum
  • 50g horká čokoláda
  • 2 PL kakao z nepražených kakaových bôbov (1 PL kakaa som pridala ešte k zbytku krému na potretie torty)

 

  • čučoriedky (alebo iné ľubovoľné ovocie) maliny,banán
  • domáci jahodový džem


Postup

  1. Najprv si pripravíme korpus. Bielka si vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Odložíme bokom.
  2. V druhej mise si vyšľaháme žĺtky.
  3. K žĺtkom postupne za stále šľahania pridáme olej a vanilkový extrakt a prešľaháme.
  4. Za stáleho miešania (stačí už iba ručnou metličkou) postupne pridávame žĺtkovú zmes k bielkam s cukrom a jemne premiešame , len aby sa všetko spojilo.
  5. Múku zmiešame so sódou bikarbónou.
  6. Múčnu zmes pridáme k vajíčkovej zmesi a jemne premiešame.
  7. Zmes nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme na 180°C cca  30min. Sledujte si korpus počas pečenia.
  8. Korpu necháme jemne vychladnúť a vyberieme z formy. Keď je korpus úplne vychladnutý, prekrojíme ho na 3 časti.
  9. Na krém si dáme do vodného kúpeľa roztopiť čokoládu.
  10. Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, medom, vanilkovým extraktom a rumom. Pridáme pomrvené gaštanové pyré a poriadne prešľaháme.
  11. Nakoniec pridáme roztopenú čokoládu a kakao.
  12. Prvý korpus môžete potrieť malinovým džemom, dáme časť  krému, čučoriedky, prikryjeme druhým korpusom a celý proces opakujeme. Zbytkom krému obtiahneme tortu a ľubovoľne dozdobíme.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.