fermentovanie,  GAPS

Fermentovaný mrkvovo-jablkový šalát

Toto Vám je taká dobrota! Tak dlho som sa odhodlávala na fermentovaný mrkvovo-jablkový šalát! Stále ma tam odrádzala tá slanosť .. Ale do nálevu som pridala aj med a tak všetko nabralo iné obrátky.

Sladkosť prinesie do šalátu aj sušené ovocie, ktoré som sa rozhodla pridať tiež. Rovnako záleží aj od pomeru jablka a mrkvy, ktorý si volíte vy sami podľa toho, ako Vám to chutí. Pozor však na vysoký podiel jabĺk v šaláte. Jablká pri kvasení časom chutia ako mušt alebo cíder a alkohol sa v nich rýchlejšie hromadí.

Ja som mrkvu aj jablko strúhala celkom natenko, tak krásne pustili šťavu a už vôbec nie je potrebné robiť slaný nálev. Všetko sa len krásne premieša a šup do poháru. Vďaka jemnosti zeleniny stačí tomuto šalátu len 2 dni fermentovania. Ja odporúčam chutnať počas doby fermentovania, aby ste dosiahli pre vás príjemnú chuť. Spokojne nakrájajte šalát na hrubšie kúsky. bude chutiť rovnako zaujímavo.

A kam s ním? No úžasný je úplne klasicky, s vlašskými orechmi a pár kvapkami medu alebo javorového sirupu. Mne veľmi chutí aj v iných šalátoch, kde práve hrozienka, jablko a mrkva dodá perfektnú sviežosť a ľahkosť.

Istotne si skúste pripraviť aj takúto formu fermentovanej potraviny – kombinácia zeleniny, ovocia a sušeného ovocia. Je to zase o kúsok iný level, ktorý pozdvihne vaše chute a stále vám prinesie vzácne množstvo cenných látok prospešných pre vaše telo.


Počet porcií: 700 ml pohár

Čas prípravy: 10 minút práce + 48 hodín fermentovania

Ingrediencie

  • 2 mrkvy
  • 1-2 jablká
  • hrsť sušených hrozienok
  • 3 sušené marhule
  • 3 sušené ďatle
  • 2 plátky bio citrónu
  • 3 PL medu
  • 2 PL srvátky
  • 1/3 ČL soli
  • voliteľné – škoricová tyčinka, aníz, zázvor, koriander, kardamón, orechy, mäta, tymián ..

Postup

  1. Mrkvu aj jablko ošúpeme a nastrúhame. Premiestnime do misy, kam pridáme aj všetko sušené ovocie a trošku soli. Ak máte lyžicu nálevu z predchádzajúceho fermentovania spokojne pridajte aj tú a môžete ubrať soli. Všetko spolu poriadne premiešajte. Zmes pustí dostatok šťavy, takže ja už nepridávam žiadny slaný roztok ani inú tekutinu.
  2. Zmes natlačíme do pohára na fermentovanie alebo do klasického zaváraninového pohára, vrch zaťažíme, aby nám nič netrčalo von nad šťavu a položíme víčko na vrch, aby nám do pohára nepadali žiadne nečistoty.
  3. Dáme do špajzy alebo na tmavšie miesto bez priameho slnečného žiarenia a necháme fermentovať 36-48 hodín. Po 24 hodinách spokojne ochutnajte. Ak sa Vám už fermentovaný šalát pozdáva, zatiahnite víčko, vložte do chladničky a tam vydrží celé týždne. Časom bude vďaka jablku obsahovať viac alkoholu.
  4. Šalát konzumujeme buď len tak samotný alebo v rôznych iných šalátoch, ktoré veľmi osvieži alebo len tak pokvapkaný medom.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.