
Fermentovaný mrkvovo-jablkový šalát
Toto Vám je taká dobrota! Tak dlho som sa odhodlávala na fermentovaný mrkvovo-jablkový šalát! Stále ma tam odrádzala tá slanosť .. Ale do nálevu som pridala aj med a tak všetko nabralo iné obrátky.
Sladkosť prinesie do šalátu aj sušené ovocie, ktoré som sa rozhodla pridať tiež. Rovnako záleží aj od pomeru jablka a mrkvy, ktorý si volíte vy sami podľa toho, ako Vám to chutí. Pozor však na vysoký podiel jabĺk v šaláte. Jablká pri kvasení časom chutia ako mušt alebo cíder a alkohol sa v nich rýchlejšie hromadí.
Ja som mrkvu aj jablko strúhala celkom natenko, tak krásne pustili šťavu a už vôbec nie je potrebné robiť slaný nálev. Všetko sa len krásne premieša a šup do poháru. Vďaka jemnosti zeleniny stačí tomuto šalátu len 2 dni fermentovania. Ja odporúčam chutnať počas doby fermentovania, aby ste dosiahli pre vás príjemnú chuť. Spokojne nakrájajte šalát na hrubšie kúsky. bude chutiť rovnako zaujímavo.
A kam s ním? No úžasný je úplne klasicky, s vlašskými orechmi a pár kvapkami medu alebo javorového sirupu. Mne veľmi chutí aj v iných šalátoch, kde práve hrozienka, jablko a mrkva dodá perfektnú sviežosť a ľahkosť.
Istotne si skúste pripraviť aj takúto formu fermentovanej potraviny – kombinácia zeleniny, ovocia a sušeného ovocia. Je to zase o kúsok iný level, ktorý pozdvihne vaše chute a stále vám prinesie vzácne množstvo cenných látok prospešných pre vaše telo.
Počet porcií: 700 ml pohár
Čas prípravy: 10 minút práce + 48 hodín fermentovania
Ingrediencie
- 2 mrkvy
- 1-2 jablká
- hrsť sušených hrozienok
- 3 sušené marhule
- 3 sušené ďatle
- 2 plátky bio citrónu
- 3 PL medu
- 2 PL srvátky
- 1/3 ČL soli
- voliteľné – škoricová tyčinka, aníz, zázvor, koriander, kardamón, orechy, mäta, tymián ..
Postup
- Mrkvu aj jablko ošúpeme a nastrúhame. Premiestnime do misy, kam pridáme aj všetko sušené ovocie a trošku soli. Ak máte lyžicu nálevu z predchádzajúceho fermentovania spokojne pridajte aj tú a môžete ubrať soli. Všetko spolu poriadne premiešajte. Zmes pustí dostatok šťavy, takže ja už nepridávam žiadny slaný roztok ani inú tekutinu.
- Zmes natlačíme do pohára na fermentovanie alebo do klasického zaváraninového pohára, vrch zaťažíme, aby nám nič netrčalo von nad šťavu a položíme víčko na vrch, aby nám do pohára nepadali žiadne nečistoty.
- Dáme do špajzy alebo na tmavšie miesto bez priameho slnečného žiarenia a necháme fermentovať 36-48 hodín. Po 24 hodinách spokojne ochutnajte. Ak sa Vám už fermentovaný šalát pozdáva, zatiahnite víčko, vložte do chladničky a tam vydrží celé týždne. Časom bude vďaka jablku obsahovať viac alkoholu.
- Šalát konzumujeme buď len tak samotný alebo v rôznych iných šalátoch, ktoré veľmi osvieži alebo len tak pokvapkaný medom.



