
Fermentovaný cobbler
Tento recept vznikol tak krásne a náhodne. Máloktorý recept sa mi podarí na prvýkrát. Zväčša musím skúšať na viackrát, hlavne ak ide o fermentované recepty alebo recepty, v ktorých používam ovsené vločky namiesto múky. Pri tomto cobbleri som ani nevedela, že tvorím cobbler. Chcela som totižto vytvoriť fermentované crumble. Zapečené ovocie s posýpkou máme doma veľmi radi a preto som ho chcela vyskúšať aj vo fermentovanej verzií. Ovsené vločky sú tak ľahšie stráviteľné a dostupnosť ich vitamínov je vyššia. A tak som inštinktívne v jeden večer hodila do misky ovsené vločky, kokos a kefír a nechala do rána fermentovať. Ráno som už len pridala maslo a cukor. Do misy som hodila hŕbu ovocia, na to posýpku a šup do rúry .. Tak som čakala s nosom prilepeným na rúre ako to dopadne!
A viete čo? Dopadlo to viac než dokonale! Až som nechápala tú dokonalú štruktúru, konzistenciu, kombináciu, chuť .. Všetko sa podarilo! A to je vzácnosť. Teším sa neskutočne a Vám z veľkej radosti a lásky posúvam tento výnimočný recept. Je jednoduchý. Príprava je takmer identická s prípravou crumble, takže nie je to nič zložité. Za mňa je veľkou výhodou to, že sa všetko zmieša večer, ráno už ostáva len všetko hodiť do zapekacej misy a šup do rúry.
Ako ovocie som použila jablká a lesné ovocie, ktoré krásne pustí šťavu. Jablká odporúčam nakrájať nadrobno, aby sa stihli upiecť.
Ak fermentovanú verziu nestíhate, nič sa nedeje. Celý cobbler pripravíte klasicky ráno, bez toho, aby ste nechali ovsené vločky fermentovať. Ale pozývam Vás vyskúšať aj túto moju fermentovanú verziu. Zamilujete si ju!
Počet porcií: 6
čas prípravy: 5 minút + 15 minút + 35 minút pečenie
Ingrediencie
Posýpka
- hrnček vločiek (ovsených, ražných .. aké máte radi )
- hrnček pomletých (rozmixovaných) vločiek
- hrnček kokosu
- hrnček a pol kefíru
- 70 g cukor (stačí aj menej, pre cukroholikov asi aj viac)
- 90 g masla
- 2 ČL vínny kameň
Ovocie
- 250 g jabĺk
- 250 g lesné ovocie (maliny, čučoriedky, černice .. )
- trošku medu alebo cukru
- vanilkový extrakt
- 1 ČL mletej škorice
Postup
- FERMENTOVANÁ VERZIA: Večer vopred (9-12 hodín vopred) v mise zamiešame ovsené vločky cele, ovsené vločky rozmixované, kokos a kefír. Na druhý deň ráno primiešame cukor, roztopené maslo a vínny kameň. Poriadne zamiešame. Na dno misy nakrájame na drobné kúsky jablká, pridáme lesné ovocie, trošku cukru alebo medu, vanilkový extrakt a mletú škoricu. Všetko spolu premiešame. Na ovocie lyžicou poukladáme cesto. Pečieme na 180 stupňov cca 35 minút.
- NEFERMENTOVÁ VERZIA: Na posýpku si zmiešame všetky ingrediencie. Jablká nakrájame nadrobno, pridáme lesné ovocie, trošku cukru alebo medu, vanilkový extrakt a mletú škoricu. Všetko spolu premiešame. Na ovocie lyžicou poukladáme cesto. Pečieme na 180 stupňov cca 35 minút.
komentáre 2
Andrea
Toto je famózny recept… Veľmi rada sa k nemu vraciam… Ďakujem 🙂
lapetitemary
Veľmi sa teším! Ďakujem za milé slova. pokojne dni prajem. M.