Fermentované lievance
Konečne sú na blogu! Tie úplne najjednoduchšie, zdravé, fermentované, nadýchané, no dokonalé lievance, ktoré robíme raz do týždňa so železnou pravidelnosťou.. Milujeme ich! Vďaka fermentačnému procesu s kefírom sú nabité toľkými super látkami, že Váš mikrobiom sa bude radovať! 🙂
Prečo robíme fermentované lievance? Pretože fermentovať ovsené vločky je parádna vec. A keďže my doma až tak neobľubujeme kaše (tak raz do týždňa je to super), fermentované lievance, wafle či palacinky sú origoš spôsob ako fermentované ovsené vločky konzumovať a ani o tom nevedieť.
Ak si lievance nestíhate urobiť vo fermentovanej verzií, to znamená namočiť ovsené vločky do kefíru večer vopred, nevadí. Ráno iba zmiešate všetky ingrediencie ručnou metličkou. Hotovo.
A ešte jeden tip na záver. Ak chcete, aby Vaše lievance boli nadýchané, vínny kameň (kypriaci prášok) a sódu bikarbónu primiešajte úplne na záver, tesne pred tým, ako ich idete robiť na panvici. Ak budete cesto príliš miešať, spadne Vám a lievance už nebudú také nadýchané.
A čo na lievance? Moja babička robila lievance len s džemom a mletými orechmi. Priznám sa, že to tak mám tiež veľmi rada. Ale rovnako máme doma radi si na lievance pridať dobrý tvaroh s jogurtom či dobrú nutellu. Tentokrát sme mali doma fitnutku od fitshaker. To je Vám ale dobrota! Akurátnej konzistencie na palacinky, lievance či do kaše. Je veľmi jemná, nie príliš sladká a výborného zloženia. Nájdete ju na ich eshope, spolu s ich knihami či perfiš diárom na ďalší rok.
A už sa veselo pustme do prípravy našich naj lievancov! Majte z nich radosť a nech sa stanú i Vašimi obľúbenými!
Počet porcií: 4 Čas prípravy: 15 minút
Ingrediencie
- 400 g kefíru
- 200 g ovsených vločiek (rozmixovaných)
- 2 vajíčka
- štipka soli
- 1 PL medu
- trošku vanilky
- trošku citrónovej kôry
- 2 ČL vínny kameň
- 1 ČL sóda bikarbóna
Postup
- Večer vopred (ideálne 9-12 hodín vopred) zmiešame v miske pomleté ovsené vločky a kefír. Poriadne zamiešame, prikryjeme a necháme fermentovať na linke do rána.
- Ráno pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem vínneho kameňa a sódy bikarbóny. Celú zmes poriadne ručnou metličkou zamiešame. Na začiatku bude cesto také lepivé, ale postupne bude krásne jednotné a správnej konzistencie. Trvá to asi minútu.
- Úplne na záver, keď už idete lievance robiť, pridajte vínny kameň a sódu bikarbónu a premiešajte, nie príliš dlho. Iba aby sa všetko spojilo.
- Na rozpálenej panvici lyžicou robte lievance. Keď uvidíte bublinky, lievanec otočte a nechajte dorobiť.
- Podávame s jogurtom, tvarohom, džemom, dobrou nutelou.
Nefermentovaná verzia: Všetky ingrediencie okrem vínneho kameňa a sódy bikarbóny zamiešame. Na záver primiešame aj vínny kameň a sódu.
komentáre 2
Jana
Toto sú jednoznačne tie najlepšie lievance! Nadýchalo, chuťovo vyladené, jednoducho skvele. Odporúčam určite skúsiť fermenovanu verziu.
lapetitemary
Zdravím krásne,
veľmi sa teším, že lievance chutia! Veľku radosť mám a prajem Vám všetko dobre! 🙂 M.