raňajky

Fermentované lievance

Konečne sú na blogu! Tie úplne najjednoduchšie, zdravé, fermentované, nadýchané, no dokonalé lievance, ktoré robíme raz do týždňa so železnou pravidelnosťou.. Milujeme ich! Vďaka fermentačnému procesu s kefírom sú nabité toľkými super látkami, že Váš mikrobiom sa bude radovať! 🙂

Prečo robíme fermentované lievance? Pretože fermentovať ovsené vločky je parádna vec. A keďže my doma až tak neobľubujeme kaše (tak raz do týždňa je to super), fermentované lievance, wafle či palacinky sú origoš spôsob ako fermentované ovsené vločky konzumovať a ani o tom nevedieť.

Ak si lievance nestíhate urobiť vo fermentovanej verzií, to znamená namočiť ovsené vločky do kefíru večer vopred, nevadí. Ráno iba zmiešate všetky ingrediencie ručnou metličkou. Hotovo.

A ešte jeden tip na záver. Ak chcete, aby Vaše lievance boli nadýchané, vínny kameň (kypriaci prášok) a sódu bikarbónu primiešajte úplne na záver, tesne pred tým, ako ich idete robiť na panvici. Ak budete cesto príliš miešať, spadne Vám a lievance už nebudú také nadýchané.

A čo na lievance? Moja babička robila lievance len s džemom a mletými orechmi. Priznám sa, že to tak mám tiež veľmi rada. Ale rovnako máme doma radi si na lievance pridať dobrý tvaroh s jogurtom či dobrú nutellu. Tentokrát sme mali doma fitnutku od fitshaker. To je Vám ale dobrota! Akurátnej konzistencie na palacinky, lievance či do kaše. Je veľmi jemná, nie príliš sladká a výborného zloženia. Nájdete ju na ich eshope, spolu s ich knihami či perfiš diárom na ďalší rok.

A už sa veselo pustme do prípravy našich naj lievancov! Majte z nich radosť a nech sa stanú i Vašimi obľúbenými!


Počet porcií: 4 Čas prípravy: 15 minút

Ingrediencie

  • 400 g kefíru
  • 200 g ovsených vločiek (rozmixovaných)
  • 2 vajíčka
  • štipka soli
  • 1 PL medu
  • trošku vanilky
  • trošku citrónovej kôry

  • 2 ČL vínny kameň
  • 1 ČL sóda bikarbóna

Postup

  1. Večer vopred (ideálne 9-12 hodín vopred) zmiešame v miske pomleté ovsené vločky a kefír. Poriadne zamiešame, prikryjeme a necháme fermentovať na linke do rána.
  2. Ráno pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem vínneho kameňa a sódy bikarbóny. Celú zmes poriadne ručnou metličkou zamiešame. Na začiatku bude cesto také lepivé, ale postupne bude krásne jednotné a správnej konzistencie. Trvá to asi minútu.
  3. Úplne na záver, keď už idete lievance robiť, pridajte vínny kameň a sódu bikarbónu a premiešajte, nie príliš dlho. Iba aby sa všetko spojilo.
  4. Na rozpálenej panvici lyžicou robte lievance. Keď uvidíte bublinky, lievanec otočte a nechajte dorobiť.
  5. Podávame s jogurtom, tvarohom, džemom, dobrou nutelou.

Nefermentovaná verzia: Všetky ingrediencie okrem vínneho kameňa a sódy bikarbóny zamiešame. Na záver primiešame aj vínny kameň a sódu.


komentáre 2

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.