vegetariánske

Cviklový burger s batátovými čipsami a avokádovým dipom

Máte radi burgeri? Ja veľmi! Jem ich málo, a keď už fakt raz za čas ideme na taký dobrý, poctivý, vychutnávam si každé sústo. Občas spravím aj doma a keďže rada experimentujem, vyskúšala som už aj rôzne bezmäsité. Šošovicový, karfiolový a dnes práve tento cviklový. V komboške s ostatnými ingredienciami vypálil tak dobre, že musel na blog :). Príprava vôbec nie je tak zložitá ako sa môže zdať podľa dlhého zoznamu surovín :). Uvidíte, že pri dobrej logistike ho máte pripravený šup šup. Cviklu si môžete uvariť deň vopred a v deň hlavných príprav iba zmiešate všetky ingrediencie na burgery, ako aj na avokádový dip. Fakt to netrvá večne :).  Do burgeru putovalo domáce pesto so sušených paradajok a bazalky, avokádový dip a batátové čipsy, ktoré sú tam úplne mega! Za mňa určite plnohodnotný veggie burger so všetkým, čo k nemu patrí. Tak kto vysúša? 🙂

Mimochodom, pár dni dozadu, ako som sedela pri okne, sa nám prechádzali po našom pozemku dve krásne srnky .. Bolo to prekrásne!  S bázňou som nevedela odtrhnúť od nich oči. Až v jednom momente ich niečo vyrušilo a oni tak jemným a rýchlym krokom prebehli cez poľnú cestičku a stratili sa tam kdesi v kríkoch a stromoch … Aká je krásna naša príroda! Plná tajomstiev, krásy … pre nás!

Ingrediencie

cviklové burgery

  • 3-4 stredné cvikle
  • 160g ovsené vločky
  •  220g syr ( ja som použila mäkký syr -komboška mozzarella a balkánsky syr)
  • 2 vajíčka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 malá červená cibuľka
  • trošku olivového oleja (1-2 PL)
  • soľ, korenie, chilli
  • 2 PL citrónová šťava

avokádový dip

  • 1 zrelé avokádo
  • 1PL tahini (sézamová pasta – môžete aj vynechať ak nemáte)
  • soľ, korenie
  • 2 PL citrónová šťava
  • 1 strúčik cesnaku

batátové čipsy

  • 1 väčší batát
  • olivový olej
  • 1 PL kukuričná múka

ešte na hamburger

 

Postup

  1. Najprv si pripravíme cviklové placky, burgery – Cvilku si uvaríme vo vode cca 1 hodinku. Najlepšie deň predtým. Do cvikly treba pichnúť. Ak ide vidlička ľahko cviklou, je uvarená.
  2. Cviklu ošúpeme, postrúhame. Zmiešame s ovsenými vločkami, nastrúhaným syrom, pokrájanou cibuľkou, pretlačeným cesnakom, vajíčkami. Pridáme soľ, korenie, citrónovú šťavu, olivový olej a ak máte radi, aj chilli. Poriadne premiešame a dáme do chladničky odpočinúť na minimálne jednu hodinku. Potom si zoberieme kúsok hmoty do ruky a vytvarujeme hrubšiu placku. Opekáme na panvici na troške olivového oleja cca 4 minuty z každej strany. Záleží aj od hrúbky burgera.
  3. Avokádový dip si pripravíme nasledovne. Avokádo si popučíme vidličkou v miske, pridáme tahini pastu, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak a trošku soli a korenia. Premiešame.
  4. Batátové čipsi si pripravíme tak, že batát ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Posypeme lyžicou kukuričnej múky a premiešame. Na rozhorúčenej panvice s olivovým olejom opekáme batáty dozlatista.
  5. A ide sa na skladanie celého burgera :). Žemlu si prepolíme napoly. Na spodnú časť dáme pesto so sušených paradajok a bazalky, naň dáme list šalátu, cviklový burger, vrstvu avokádového dipu, trošku jogurtového dipu, batátové čipsy a ak máte, opečené šampióny. Na vrchnú časť žemle môžete dať tiež trošku pesta a prikryjeme cely burger.

TIP: Z cviklovej masy na burgery si môžete spraviť aj placky. Ja som takýmito plackami naplnila lavaš chlieb, pridala pesto, avokádo, šalát a bryndzu. A rovnako chutný obed či večeru máte na stole! 🙂

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.