
Cviklový burger s batátovými čipsami a avokádovým dipom
Máte radi burgeri? Ja veľmi! Jem ich málo, a keď už fakt raz za čas ideme na taký dobrý, poctivý, vychutnávam si každé sústo. Občas spravím aj doma a keďže rada experimentujem, vyskúšala som už aj rôzne bezmäsité. Šošovicový, karfiolový a dnes práve tento cviklový. V komboške s ostatnými ingredienciami vypálil tak dobre, že musel na blog :). Príprava vôbec nie je tak zložitá ako sa môže zdať podľa dlhého zoznamu surovín :). Uvidíte, že pri dobrej logistike ho máte pripravený šup šup. Cviklu si môžete uvariť deň vopred a v deň hlavných príprav iba zmiešate všetky ingrediencie na burgery, ako aj na avokádový dip. Fakt to netrvá večne :). Do burgeru putovalo domáce pesto so sušených paradajok a bazalky, avokádový dip a batátové čipsy, ktoré sú tam úplne mega! Za mňa určite plnohodnotný veggie burger so všetkým, čo k nemu patrí. Tak kto vysúša? 🙂
Mimochodom, pár dni dozadu, ako som sedela pri okne, sa nám prechádzali po našom pozemku dve krásne srnky .. Bolo to prekrásne! S bázňou som nevedela odtrhnúť od nich oči. Až v jednom momente ich niečo vyrušilo a oni tak jemným a rýchlym krokom prebehli cez poľnú cestičku a stratili sa tam kdesi v kríkoch a stromoch … Aká je krásna naša príroda! Plná tajomstiev, krásy … pre nás!
Ingrediencie
cviklové burgery
- 3-4 stredné cvikle
- 160g ovsené vločky
- 220g syr ( ja som použila mäkký syr -komboška mozzarella a balkánsky syr)
- 2 vajíčka
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 malá červená cibuľka
- trošku olivového oleja (1-2 PL)
- soľ, korenie, chilli
- 2 PL citrónová šťava
avokádový dip
- 1 zrelé avokádo
- 1PL tahini (sézamová pasta – môžete aj vynechať ak nemáte)
- soľ, korenie
- 2 PL citrónová šťava
- 1 strúčik cesnaku
batátové čipsy
- 1 väčší batát
- olivový olej
- 1 PL kukuričná múka
ešte na hamburger
- pesto so sušených paradajok a bazalky
- šalát
- šampióny
- jogurtový dip – jogurt, dijon horčica, soľ, korenie
Postup
- Najprv si pripravíme cviklové placky, burgery – Cvilku si uvaríme vo vode cca 1 hodinku. Najlepšie deň predtým. Do cvikly treba pichnúť. Ak ide vidlička ľahko cviklou, je uvarená.
- Cviklu ošúpeme, postrúhame. Zmiešame s ovsenými vločkami, nastrúhaným syrom, pokrájanou cibuľkou, pretlačeným cesnakom, vajíčkami. Pridáme soľ, korenie, citrónovú šťavu, olivový olej a ak máte radi, aj chilli. Poriadne premiešame a dáme do chladničky odpočinúť na minimálne jednu hodinku. Potom si zoberieme kúsok hmoty do ruky a vytvarujeme hrubšiu placku. Opekáme na panvici na troške olivového oleja cca 4 minuty z každej strany. Záleží aj od hrúbky burgera.
- Avokádový dip si pripravíme nasledovne. Avokádo si popučíme vidličkou v miske, pridáme tahini pastu, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak a trošku soli a korenia. Premiešame.
- Batátové čipsi si pripravíme tak, že batát ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Posypeme lyžicou kukuričnej múky a premiešame. Na rozhorúčenej panvice s olivovým olejom opekáme batáty dozlatista.
- A ide sa na skladanie celého burgera :). Žemlu si prepolíme napoly. Na spodnú časť dáme pesto so sušených paradajok a bazalky, naň dáme list šalátu, cviklový burger, vrstvu avokádového dipu, trošku jogurtového dipu, batátové čipsy a ak máte, opečené šampióny. Na vrchnú časť žemle môžete dať tiež trošku pesta a prikryjeme cely burger.
TIP: Z cviklovej masy na burgery si môžete spraviť aj placky. Ja som takýmito plackami naplnila lavaš chlieb, pridala pesto, avokádo, šalát a bryndzu. A rovnako chutný obed či večeru máte na stole! 🙂