vegetariánske

Cukinové lasagne s ricottou

  

Neviem čo Vám dnes mám napísať, úplná tabula rasa sa vo mne objavila :). Tak nebudem trápiť ani Vás ani seba a dnes skrátime to. Doma sme všetci na striedačku stále chorí, stále a dookola a už sme z toho na nervy. Do toho kopec starostí so stavaním domu, vybavovaním úveru, vyberania kuchyne, podlahy a vecí, ktoré by ma ani nenapadli, že budeme musieť vyberať 🙂 … Ale túto sobotu sme mali  aj super oslavu. Naša malá drnduška má dva roky a tak sme oslavovali v duchu riadnej garden party! Ani si nestíham uvedomovať, ako ten čas letí. Veď nedávno sme si ju ešte len brali z porodnice a teraz si už pri nás veselo blaboce a obveseluje naše dni. Je to úžasný zázrak! Takže okrem naších starostí máme oveľa viac radostí a naozaj nám nič nechýba. Máme jeden druhého, máme zdravie, máme zmysel života … Takže konec stažovaniu sa!

Čas cukiny je tu, asi ste zistili. Ja z nej veľmi rada robím cuketovú polievku, ktorá je megáčska a za chvíľu hotová. A samoška, že náš obľúbený cukinový slaný koláč, toho sa viem úplne objesť aj tak nemám dosť. No a ďalší spôsob využitia cukety sú aj tieto lasagne. Videla som receptoše, kde namiesto plátky cestovinových lasagní dávali cukety. Ja som sa ale rozhodla, že plátky lasagní tam dám, Miško aj Esterke chutí chuť cestovín a mne vlastne tiež :). Cuketu som osmahla spolu s kuracím mäskom, zaliala domácim rajčinovým pretlakom a hotovo. A ako úplne geniálny je ten „ricotta bešamel“. Nikdy ma nebavil robiť  tradičný bešamel na lasagne, vlastne, kvôli nemu som veľa krát lasagne ani nerobila. Celé mi to prišlo tak zdĺhavé a s kopou riadu. Pri týchto Vám stačí zmiešať ricottu, syr a dužinu s cukety. Super easy, nie?  A ďalším pozitívum je aj to, že cuketu spotrebujeme úplne celú, takže ideme do poslednej omrvinky, bez zbytočného odpadu.
Parádna vydarená verzioška klasických lasagní … skúste, neolutujete!

Ingrediencie

  • plátky lasagní
  • 4 cukety
  • 400g kuracieho stehno vykostené
  • 400ml rajčinového pretlaku
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 cibuľa
  • soľ, korenie, muškátový orech, provensálske korenie
  • 500g ricotta
  • 2 ks mozzarella
  • za dve hrste cheddar syr
Postup
  1. Cukety (môžete aj so šupkou) prekrojíme napoly a dužinu v stredu vydlabeme a dáme do misky. Vydlabané cukety nakrájame na polmesiačiky. Cuketu osolíme.
  2. Cibuľu aj cesnak si očistíme a nakrájame.
  3. Na panvici na troche olivového oleja si osmahneme cibuľu a cesnak, po chvíli pridáme nakrájanú cuketu a krátko osmahneme. Pridáme na kocky nakrájané kuracie mäso a znova krátko osmahneme, osolíme, okoreníme a pridáme nastrúhaný muškátový orech. Do zmesi primiešame rajčinový pretlak, pridáme provensálske korenie.
  4. Ricottu si zmiešame s dužinou z cukety a so syrom cheddar.
  5. Mozzarellu si nakrájame na plátky.
  6. Do zapekacej misy dáme na spodok trošku ricotta omáčky, potom plátky lasagní, na ne cuketovo- mäsovú omáčku, plátky mozzarelly a trochu ricotta syrovej omáčky. Takto vrstvíme lasagne až po vrch misy. Skončíme ricotta omáčkou, na ktorú ešte na záver nastrúhame syr alebo ak Vám ostala mozzarella, tak dajte ešte plátky mozzarelly.
  7. Pečieme na 180°C cca 40-50min.

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *