koláče/dezerty/muffiny

Cukinová torta s ricotta-šľahačkovým krémom a čučoriedkami

 

 

Kedysi som torty nemala rada. Popravde, ešte donedávna som si radšej dala iný koláčik ako kúsok torty. Vždy mi vadilo tá maslová plnka, kopec múčneho korpusu a koniec koncov, väčšina tort mi prišla veľmi ťažká. Ani neviem kedy nastala tá zmena, Vlastne viem. Raz som ochutnala ľahunkú, ovocnú a zdravú tortušu a neskutočne mi chutila. Jasnačka, bez marcipánu, ten ja naozaj nemám rada. A tak som si sama sebe povedala, že aj ja raz upečiem takú ľahkú a zdravú tortuše. Prvé pokusy neboli nič moc, ale postupne sa mi pieklo ľahšie a ľahšie .. Stále sa mám čo učiť, hlavne v zdobení tort alebo vo vymýšľaní zaujímavých plniek . A Čo vy ? Radi pečiete? Aké torty máte radi? Ja mám veľmi rada ľahké, ovocné alebo tie z bezlepkových orechových korpusov ako mandľový, lieskovcový či makový – tie naozaj milujem!

 

Dnes tu nádjete trošku nevšednejšiu tortičku. Cesto je celošpaldové s kopou cukiny. Nebojte, cítiť ju tam nebudete, ani náhodou, Cukina len dodá korpusu vláčnosť. Korpus je mäkunký. Musím sa Vám ale priznať, že som korpus robila na tri krát až sa mi takto podaril. Prvé dva môj Miško skritizoval, takže bolo úplne jasné, že musia nasledovať ďalšie pokusy. Ale tretí veľmi vychválil, vlastne zjedol celu mini tortičku sám (keď tortičky skúšam, robím ich z malinkej dávky, keby náhodou, aby som nemusela moc vyhadzovať). Vtedy som vedela, že je to viac než ok a s receptom sa môžem podeliť aj s Vami. Plnila som čučoriedkami a na jednu vrstvu som dala aj zopár malín. A krém? Ten je úplna bomba! Ja milujem kombošku ricotty, šľahačky a medu. Úžasná chuť!

 

Táto tortuša je obmena tej  klasickej, takže určite ňou prekvapíte a v tomto cuketovom a čučoriedkovom období je to vlastne aj veľmi sezónny recept, nemyslíte? 🙂



Ingrediencie

  • 115 celozrnná špaldová múka
  • 170g špaldova hladká múka
  • 100g kokosový olej
  • 160g trstinový cukor
  • 2 ČL vanilkový extrakt
  • 4 vajíčka
  • 1 ČL vínny kameň
  • 1 Čl sóda bikarbóna
  • 40g banán
  • 480g strúhaná cuketa (ja som použila jednu väčšiu, asi 3 šálky nastrúhanej cukety)
  • 250ml smotana na šľahanie
  • 250g ricotta
  • 3-4 PL medu
  • 200g mascarpone
  • 1 ČL vanilkový extrakt
Postup
  1. V jednej miske si zmiešame múky, vínny kameň a sódu bikarbónu.
  2. Cuketu si umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na jemno.
  3. Oddelíme si bielka od žĺtok. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
  4. Žĺtka vyšľaháme s cukrom. Pridáme rozpustený kokosový olej, vanilkový extrakt, popučaný banán a postrúhanú cuketu. Premiešame.
  5. Pridáme múčnu zmes, znova poriadne zamiešame.
  6. Jemne primiešame vyšľahané bielka.
  7. Ja som piekla cesto na dva krát v 20cm formách každé na 180°C cca 40-50min.
  8. Na krém si šľahačku vyšľaháme do tuha. Ricottu si zmiešame s cream cheese, medom a vanilkou. Jemne primiešame šľahačku. Necháme na cca hodinku schladiť v chladničke.
  9. Upečený a vychladnutý korpus prekrojíme napoly. Na každý korpus dáme krém a čučoriedky. Nakoniec tortu jemne obalíme tortu krémom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.