
Čučoriedkový bezlepkový brownie (bez lepku, bez laktózy)
Na nejaký podobný koláčik som sa už dlhšie chystala. Doma mi bolo totiž tak jemne vyčítané, že málo pečiem s čokinou. Síce nedávno som robila avokádovo-čoko mousse, ale aj to som po dlhej dobe oprášila čokoládu. A má veru pravdu ten môj manželík. Chcelo to naozaj niečo poriadne čokoládové. Brownie poznáte všetci a existuje naň milión päťsto receptov. Ja som spojila čokoládu s čučoriedkami, bombasticky to spolu ladí. A na odľahčenie namiesto kopy masla som tam švacla banán. A fakt to funguje! Maslo tam teda vôbec nechýba, sranda ako sa dajú suroviny obmieňať a nahrádzať. Tým, že tam ide banán, je celé brownies ľahšie, nadýchaničkovejšie a nepotrebujete ani moc sladiť. Taká super obmena, čo poviete? Ja som pridala už len trošku medu, ak máte radi sladšie, ešte trošku pridajte 🙂 :). A ak použijete bezlaktózovú čokinu, tak je vlastne, tento prudko čokoládový koláčik, aj bezlaktózový, čo je ďalšia supiš výhoda pre kóóópec alergikov! A namiesto cukru, tam išiel dobrý domáci sladučkavý med, ale to už som spomínala, ja hlava deravá :).
Vlastne, nemusíte mať ani toľko výčitiek pri jeho jedení, že by ste pribrali :). Dokonca je aj pre všetkých bezlepkáčov! Kydla som tam len trošku ryžovej múčisko. Mňam! Fakt odporúčam všetkými dvadsiatimi 🙂 ..
Vlastne, nemusíte mať ani toľko výčitiek pri jeho jedení, že by ste pribrali :). Dokonca je aj pre všetkých bezlepkáčov! Kydla som tam len trošku ryžovej múčisko. Mňam! Fakt odporúčam všetkými dvadsiatimi 🙂 ..
- 2 vajíčka
- 130g horká kvalitná (naozaj kvalitná 🙂 ) čokoláda ( ak chcete bezlaktózovú verziu, použite bezlaktózovú čokoládu)
- 1/2 PL kokosový olej
- 30g med
- 1 malý banán alebo 3/4 väčšieho banánu
- 35g ryžová múka
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 60g čučoriedky
Postup
- Čokoládu s kokosovým olejom si rozpustíme vo vodnom kúpeli.
- Bielka si oddelíme od žĺtkov. Bielka vyšľaháme do tuhej peny.
- K žĺtkam pridáme med, rozpučený banán, vanilkový extrakt a krátko prešľaháme.
- Pridáme múku a premiešame.
- Pridáme bielka a jemne, len ručnou stierkou zapracujeme do cesta.
- Pridáme rozpustenú čokoládu a rovnako, iba ručnou stierkou jemne zapracujeme.
- Nakoniec pridáme čučoriedky.
- Spodok formy s priemerom 18 cm vystelieme papierom na pečenie, vylejeme celú čokoládovú hmotu do formy.
- Pečieme na 160°C cca 30-35 minút.
- Koláčik necháme vychladnúť, až potom vytiahneme z formy.