
Comptessa de noir
Tak často si prajem, aby deň mal aspoň o pár hodín viac. Keď sa dostanem do kolobehu domácnosti, neviem kedy skončiť. Potrebujem mať okolo seba poriadok, inak sa cítim akosi nepríjemne. K tomu naša tak rýchlo rastúca a neodolateľne usmievajúca sa Esterka dá zabrať. No v dobrom. Niekedy sa nechcem od nej vzdialiť ani na minútu. Tie jej detské očka pre ktoré by som spravila čokoľvek. Rada sa s ňou bláznim až do zbláznenia. A vôbec nie na poslednom mieste je moje milované pečenie, varenie, vymýšľanie nových chutí a fotenie. Och, je to takmer dokonala logistika to všetko postíhať. Ale teším sa a som vďačná, že som zdravá a môžem všetko, čo mám tak rada aj robiť. Viete, často beriem zdravie až príliš samozrejme a potom mi príde do cesty človek, ktorý o to zdravie musí denno-denne bojovať či už bojovať ani nevládze a ja si znova uvedomím aký je to veľký dar. A tak sa učím každý deň znova vďačnosti .. za zdravie … za mnohé …
Dnes tu máme opäť niečo dobré. Áno, je to bábovka. A nie hocijaká. S červeným vínom! A rovno Comptessa de noir! Možno ste o nej už počuli. Je naozaj vynikajúca. Ja som si ju trošku zmenila do zdravšej verzie a nestratila na svojom šarme. V pôvodnom recepte sú posekané mandle, ja som ich nahradila posekanými vlaššskými orechmi a lieskovcami. Tiež som vynechala škoricu. Musím sa priznať, že mi trošku kazila chuť tejto bábovky. Vy si ju tam kľudne môžete pridať. Je sýta ( čo by nie, toľko čokolády čo v nej nájdete ), takže na posedenie ju asi nezmastíte, ale aspoň sa ujde trebárs aj susedom.
Už Vás tu nebudem viac zdržovať, ide tu predsa o Comptessa de noir a tá si zaslúži svoj priestor.
Už Vás tu nebudem viac zdržovať, ide tu predsa o Comptessa de noir a tá si zaslúži svoj priestor.
Ingrediencie
- 100g špaldovej celozrnnej múky
- 150g špaldovej hladkej múky
- 14g vínny kameň ( kypriaci prášok bez fosfátov)
- 20g karob ( alebo holandské kakao)
- 130g kvalitnej tmavej čokolády
- 60g vlašských orechov
- 40g lieskovcov
- 140g zmäknutého masla
- 4 PL trstinového cukru
- 5 vajíčok
- 100ml červeného vína
- 100g hustý jogurt
- 70g trstinového cukru
Postup
- Najprv si posekáme na drobné kúsky orechy. Odporúčam naozaj na drobné kúsky. Ja som to trošku odflákla a orechy boli väčšie a tým sa drolila pri krájaní. Potom si postrúhame čokoládu.
- V miske zmiešame múky, kakao, vínny kameň. Pridáme nastrúhanú čokoládu a nasekané orechy.
- V druhej miske vyšľaháme maslo so 4 lyžicami trstinového cukru a žĺtkami. Pridáme červené víno, hustý jogurt a prešlaháme.
- V tretej mise vyšľaháme bielky so 70g trstinového cukru.
- Bielky pridáme k vínovej zmesi a spojíme, nemiešame príliš.
- Zasypeme suchou zmesou a všetko spolu premiešame, aby sa všetko dobre spojilo, ale jemne.
- Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a pečieme na 170°C cca 45min.
- Necháme vychladnúť a až potom vyklopíme z formy.