
Čokoládovo-ricottová bábovka s pomarančovým džemom
Aj u Vás tak mrazí? Že sa tak blbo pýtam ..veď všade len mrzne a mrzne .. 🙂 Ja mám pocit, že mi omŕzajú prsty na nohách nech si obujem čokoľvek. Ale je fajn, že príroda a aj my poriadne vymrzneme. A výhodou je aj to, že sa krásne drží sneh a tak ho tu máme viac dní, čo v naších dnešných časoch nie je vôbec samozrejmosť. Nech len pekne pomrzne a potom si aj to teplúčko budeme viac užívať a vážiť.
Ja som sa konečne dokopala k môjmu prvému tohtoročnému receptu. Dokopala asi nie je správne slovo. Ja už by som asi dávno vypekala, ale aby som si trošku ospravedľnila moje chabé blogerské aktivity, je treba povedať, že mi doktor prikázal čo najviac ležať. A pre dobro, hlavne svojho dieťatka, sa ho snažím poslúchnuť. Nie je to pre mňa ľahké. Nerada leňoším, nerada mám pocit, že marním čas, že mi minúty ubiehajú a ja ležím. Možno ma niektorí chápete :). A samoška, že som musela dosť radikálne obmedziť aj pečenie. Och!
Ale v rámci mega rýchlych receptov ( trvanie prípravy tak 10 minút :)) som si stopku nedala a tak Vám tu prinesiem aspoň takéto rýchlovky .. veď aj také môžu byť fajnotinkové. A veru aj sú. Ako napríklad táto čokoládovo-ricottová bábovka s pomarančovým džemom. Keď som žila vo Francúzsku, vždy sme natrafili na niekoho, kto nám priniesol domáci pomarančový džem. To bol teda skvost! Tie kúsky pomarančovej kôry, tá vôňa a chuť! Francúzi preferujú sladké raňajky a tie ich voňavučké bagetky a croissanty v kombinácii s kvalitným maslom a domácim džemom sú dokonalosťou samou o sebe .. A s myšlienkou na tieto mňamkavé rána som už dlhšie hľadala kvalitný pomarančový džem. Keď som ho už našla, tak okrem „zmastenej“ asi polky džemu na posedenie, som ho chcela šmariť do nejakého receptu. A vyšlo to. Túto bábovku máte hotovú raz-dva a je fakt fajnááá … a ja som hrdá, že môj prvý tohtoročný recept má v sebe to, čo tak zbožňujem – ricottu, chutný pomarančový džem a čokoládu ..
- 2 vajíčka
- 80g trstinový cukor
- 2 PL medu
- 250g ricotta
- 110g rozpusteného kokosového oleja
- 70g mlieka
- 125g pomarančový džem
- 100g špaldová celozrnná múka
- 150g špaldová hladká múka
- 30g holandské kakao
- 14g vínny kameň
- 50g nasekanej horkej čokolády (aspoň 65%)
Postup
- Vajíčka si vyšľaháme s cukrom.
- Pridáme med a premiešame.
- K zmesi pridáme ricottu a znova premiešame.
- Pridáme olej a mlieko a opäť premiešame.
- Ďalej pridáme pomarančový džem, premiešame.
- V druhem mise zmiešame múky, kakao a vínny kameň a primiešame k celej zmesi.
- Nakoniec si nasekáme čokoládu na drobné kúsky a primiešame k celej zmesi.
- Formu na bábovku vymastíme a vysypeme múkou a zmes tam jemne prelejeme.
- Pečieme na 180°C cca 50-60 minút. (sledujte si, aby nebola surová ale ani vysušená)
- Po upečení nechajte bábovku vychladnúť a až potom ju vyklopte z formy.
- Na vrch natrite ešte pomarančový džem.