Čokoládovo-kokosová torta (bez lepku)

Kedysi som piekla niekoľko krát do týždňa. Dnes je to podstatne menej. Ale varenie a pečenie milujem rovnako. Zväčša pečiem rýchle raňajkové vecičky, či koláčiky pre návštevy. Lievance by som dokázala pripravovať pre moju rodinku snáď každé ráno :). Ale občas príde príležitosť aj tortu upiecť. Kedy? No predsa na narodeniny! Vtedy tortuša chýbať nesmie :). Táto vznikla expres rýchlo na narodeniny jednej skvelej a mne veľmi milej osoby. Stavila som na ľahunký bezlepkový korpus a kokosový krém. K tomu slaný karamel a ananás v ňom „vykúpaný“. Táto tortička je extrémne ľahunká a aj jednoduchá na prípravu. Korpus je jemný a nadýchaný ako vata 🙂 Korpus, tým, že je tak veľmi nadýchaný, ľahšie vstrebe vlhkosť krému a tak odporúčam tortičku pripraviť deň vopred alebo v deň konzumácie a skonzumovať ju do dvoch dní. Chuťou je, si myslím a teda aj podľa komentárov tých, ktorí ochutnali, naozaj skvelá a myslím, že dva dni rozhodne nevydrží. Ja som ju robila o priemere 18cm, čo nie je žiadna gigantická tortisko na svadbu, ale šikovná tortička takmer do jednej ruky pre vzácneho oslávenca :). Kokosový krém je veľmi svieži a slaný karamel dodá tortičke šmrnc, ale ak naň chuť nemáte, spokojne ho vynechajte, uľahčíte si prácu. Aj keeeď, ja ho tam milujem! A čo je super na dnešnom pečení, je fakt, že tortička nemusí vyzerať dokonalo. Práve naopak, nedokonalý vzhľad jej dodá šrmc a domácku láskyplnú  atmosféru. Takže tí, ktorí sa bojíte tortičky piecť, len smelo do toho. Postup na prípravu je naozaj dopodrobna spísaný a určite jej prípravu zvládnete bravúrne. A odmenou budú chutný a ľahunký dezert na Vaše jarné, či letné oslavy … a vďačné úsmevy Vašich blízkých a priateľov..

Ingrediencie ( na formu s priemerom 18 cm. Ak Vám stačí korpus prekrojiť iba raz, použite formu o veľkosti 22 cm a pečte o niečo kratšie)

  • 8 vajíčka
  • 1 PL med
  • 4 PL trstinový cukor
  • 1 ČL vanilková pasta Dr.Oetker
  • 5 PL holandské kakao
  • 2 ČL vínny kameň Dr.Oetker ( prášok do pečiva)
  • 6 PL strúhaný kokos
 
  • 400g jemný tvaroh (alebo môže byť aj jemne hrudkový, mne to aj tak veľmi chutí)
  • 250g mascarpone
  • hustá časť z jedného kokosového mlieka ( kúpila som v lidli, len nekupujte light, ale to tučné)
  • med, práškový cukor (alebo iné ľubovoľné sladidlo, dávala som od oka a postupne pridávala)
  • 4 PL strúhaný kokos
  • 1 ČL vanilková pasta Dr.Oetker
 
  • 5 PL trstinový cukor
  • 2 PL maslo
  • 2 PL smotana na šľahanie
  • 1/2 ČL soľ
 
  • 1 konzerva ananásu
 
Postup
  1. Deň pred prípravou krému si dáme kokosové mlieko do chladničky.
  2. Najprv si pripravíme korpus. Bielka si oddelíme od žĺtok. Bielka si vyšľaháme so štipkou soli do tuha. 
  3. Žĺtka si vyšľaháme v druhej miske s cukrom, medom a vanilkou.
  4. V tretej miske si zmiešame spolu kokos, kakao a vínny kameň.
  5. K žĺtkovej zmesi vysypeme suchú zmes a poriadne premiešame.
  6. Nakoniec pridáme bielka a jemne primiešame.
  7. Spodok formy na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Cesta vylejeme do formy a pečieme na 180°C cca 30-35 minút. Odporúčam tesť špajlou. Ak vyjde čistá, cesto je upečené.
  8. Na krém si otvoríme schladené kokosové mlieko a IBA tú hustú časť vyberieme. Pridáme tvaroh, mascarpone, cream cheese, med alebo práškový cukor, vanilku a kokos. Vyšľaháme na hladký krém.  Dáme do chladničky na dve hodiny schladiť.
  9. Zatiaľ si pripravíme slaný karamel. Na panvicu dáme cukor, ktorý necháme rozpustiť úplne celý. Chvíľu to trvá. Musí byť úplne roztopený a mať tmavšiu farbu. Ak použijete trstinový cukor, pozor, aby Vám neprihorel, ľahšie sa pripáli ako biely. Roztápajte ho preto na miernej teplote. Ak je úplne roztopený, pridajte maslo a keď sa roztopí, tak primiešame aj smotanu zmiešanú so soľou. Odstavíme z ohňa a ešte miešame, aby nám vznikla jednotná hmota. 
  10. Nakrájaný ananás, scedený, primiešame ku karamelu a obalíme v ňom. Ja som použila ananás z konzervy.
  11. Vychladnutý korpus  prekrojíme. Ja som korpus prekrojila na tri diely, teda dva krát.
  12. Plnenie torty- na prvý korpus dáme trošku z karamelu, ak ho vylovíme medzi ananásom 🙂 . Dáme krém, pridáme do stredu ananás s karamelom, prikryjeme druhou časťou korpusu. Postup opakujeme až kým nemáme celú tortičku naplnenú. Dáme poriadne schladiť.  Vrch ľubovoľne dozdobíme..

 

 
 
 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.