Kedysi som piekla niekoľko krát do týždňa. Dnes je to podstatne menej. Ale varenie a pečenie milujem rovnako. Zväčša pečiem rýchle raňajkové vecičky, či koláčiky pre návštevy. Lievance by som dokázala pripravovať pre moju rodinku snáď každé ráno :). Ale občas príde príležitosť aj tortu upiecť. Kedy? No predsa na narodeniny! Vtedy tortuša chýbať nesmie :). Táto vznikla expres rýchlo na narodeniny jednej skvelej a mne veľmi milej osoby. Stavila som na ľahunký bezlepkový korpus a kokosový krém. K tomu slaný karamel a ananás v ňom „vykúpaný“. Táto tortička je extrémne ľahunká a aj jednoduchá na prípravu. Korpus je jemný a nadýchaný ako vata 🙂 Korpus, tým, že je tak veľmi nadýchaný, ľahšie vstrebe vlhkosť krému a tak odporúčam tortičku pripraviť deň vopred alebo v deň konzumácie a skonzumovať ju do dvoch dní. Chuťou je, si myslím a teda aj podľa komentárov tých, ktorí ochutnali, naozaj skvelá a myslím, že dva dni rozhodne nevydrží. Ja som ju robila o priemere 18cm, čo nie je žiadna gigantická tortisko na svadbu, ale šikovná tortička takmer do jednej ruky pre vzácneho oslávenca :). Kokosový krém je veľmi svieži a slaný karamel dodá tortičke šmrnc, ale ak naň chuť nemáte, spokojne ho vynechajte, uľahčíte si prácu. Aj keeeď, ja ho tam milujem! A čo je super na dnešnom pečení, je fakt, že tortička nemusí vyzerať dokonalo. Práve naopak, nedokonalý vzhľad jej dodá šrmc a domácku láskyplnú atmosféru. Takže tí, ktorí sa bojíte tortičky piecť, len smelo do toho. Postup na prípravu je naozaj dopodrobna spísaný a určite jej prípravu zvládnete bravúrne. A odmenou budú chutný a ľahunký dezert na Vaše jarné, či letné oslavy … a vďačné úsmevy Vašich blízkých a priateľov..
Ingrediencie ( na formu s priemerom 18 cm. Ak Vám stačí korpus prekrojiť iba raz, použite formu o veľkosti 22 cm a pečte o niečo kratšie)
- 8 vajíčka
- 1 PL med
- 4 PL trstinový cukor
- 1 ČL vanilková pasta Dr.Oetker
- 5 PL holandské kakao
- 2 ČL vínny kameň Dr.Oetker ( prášok do pečiva)
- 6 PL strúhaný kokos
- 400g jemný tvaroh (alebo môže byť aj jemne hrudkový, mne to aj tak veľmi chutí)
- 250g mascarpone
- hustá časť z jedného kokosového mlieka ( kúpila som v lidli, len nekupujte light, ale to tučné)
- med, práškový cukor (alebo iné ľubovoľné sladidlo, dávala som od oka a postupne pridávala)
- 4 PL strúhaný kokos
- 1 ČL vanilková pasta Dr.Oetker
- 5 PL trstinový cukor
- 2 PL maslo
- 2 PL smotana na šľahanie
- 1/2 ČL soľ
- 1 konzerva ananásu
Postup
- Deň pred prípravou krému si dáme kokosové mlieko do chladničky.
- Najprv si pripravíme korpus. Bielka si oddelíme od žĺtok. Bielka si vyšľaháme so štipkou soli do tuha.
- Žĺtka si vyšľaháme v druhej miske s cukrom, medom a vanilkou.
- V tretej miske si zmiešame spolu kokos, kakao a vínny kameň.
- K žĺtkovej zmesi vysypeme suchú zmes a poriadne premiešame.
- Nakoniec pridáme bielka a jemne primiešame.
- Spodok formy na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Cesta vylejeme do formy a pečieme na 180°C cca 30-35 minút. Odporúčam tesť špajlou. Ak vyjde čistá, cesto je upečené.
- Na krém si otvoríme schladené kokosové mlieko a IBA tú hustú časť vyberieme. Pridáme tvaroh, mascarpone, cream cheese, med alebo práškový cukor, vanilku a kokos. Vyšľaháme na hladký krém. Dáme do chladničky na dve hodiny schladiť.
- Zatiaľ si pripravíme slaný karamel. Na panvicu dáme cukor, ktorý necháme rozpustiť úplne celý. Chvíľu to trvá. Musí byť úplne roztopený a mať tmavšiu farbu. Ak použijete trstinový cukor, pozor, aby Vám neprihorel, ľahšie sa pripáli ako biely. Roztápajte ho preto na miernej teplote. Ak je úplne roztopený, pridajte maslo a keď sa roztopí, tak primiešame aj smotanu zmiešanú so soľou. Odstavíme z ohňa a ešte miešame, aby nám vznikla jednotná hmota.
- Nakrájaný ananás, scedený, primiešame ku karamelu a obalíme v ňom. Ja som použila ananás z konzervy.
- Vychladnutý korpus prekrojíme. Ja som korpus prekrojila na tri diely, teda dva krát.
- Plnenie torty- na prvý korpus dáme trošku z karamelu, ak ho vylovíme medzi ananásom 🙂 . Dáme krém, pridáme do stredu ananás s karamelom, prikryjeme druhou časťou korpusu. Postup opakujeme až kým nemáme celú tortičku naplnenú. Dáme poriadne schladiť. Vrch ľubovoľne dozdobíme..