Roláááááda! Konečne som sa do nej vrhla, lebo stále som len otáľala a nechcelo sa mi do nej pustiť, Furt som si nahovárala, že však to bude strašne veľa roboty a určite to nedám a pokazím to … Och ako niekedy ten vnútorný hlas vie byť zlý radca :). Áno zlý … lebo v konečnom dôsledku to bol len zidealizovaný strach. Ale stačí sa iba postaviť realite zoči-voči, vyskúšať, čo nám naháňa strach a zistíme, že tá daná vec vôbec nemusí byť takým strašiakom, ako sme si mysleli .. A strach zmizne … A tak je to aj s touto roládou :). Velice som sa bála, že to proste zbabrem a namiesto rolády budeme jednou lyžicou jesť kopu roztrúseného cesta a druhou lyžicou krém (čo by mimochodom určite ocenila moja staršia dcérka :)).
A ako to dopadlo? No prišla som na to, že to vôbec nie je žiadna veda. Roláda bola raz-dva hotová a dopadla úplne geniálničkovo. A môj strach z rolád tiež zmizol :). Áno, vizuálne ešte musím zamakať, to je pravda. ale som presvedčená, že to zvládne každý! Mne sa roláda aj trošku na niektorých miestach roztrhla (občas som veľmi šikovne gramblavá), čo môžete na fotkách aj vidieť 🙂 🙂 🙂 . Ale tým, že tam ide na vrch ešte krém a kakao, zakryjete všetky nedostatky 🙂 🙂 …
Roláda pekne stuhne v chladničke a krásne sa krája. Cesto je fakt super ľahunké a s tvarohovým krémom a ovocím dokonale ladí. Och, fakt nám chutila táto roláda … až príliš moc! Ja som do nej pichla kúsky pomarančov, lebo sa mi tam fest hodili a žiadne iné čerstvé ovocie sme doma nemali. Ale úplne spokojne si tam viem predstaviť trebárs jahody, čučoriedky… alebo ešte lepšie, maliny! Takže si ju spravte na ten Váš spôsob a taká bude najlepšia!
A ako to dopadlo? No prišla som na to, že to vôbec nie je žiadna veda. Roláda bola raz-dva hotová a dopadla úplne geniálničkovo. A môj strach z rolád tiež zmizol :). Áno, vizuálne ešte musím zamakať, to je pravda. ale som presvedčená, že to zvládne každý! Mne sa roláda aj trošku na niektorých miestach roztrhla (občas som veľmi šikovne gramblavá), čo môžete na fotkách aj vidieť 🙂 🙂 🙂 . Ale tým, že tam ide na vrch ešte krém a kakao, zakryjete všetky nedostatky 🙂 🙂 …
Roláda pekne stuhne v chladničke a krásne sa krája. Cesto je fakt super ľahunké a s tvarohovým krémom a ovocím dokonale ladí. Och, fakt nám chutila táto roláda … až príliš moc! Ja som do nej pichla kúsky pomarančov, lebo sa mi tam fest hodili a žiadne iné čerstvé ovocie sme doma nemali. Ale úplne spokojne si tam viem predstaviť trebárs jahody, čučoriedky… alebo ešte lepšie, maliny! Takže si ju spravte na ten Váš spôsob a taká bude najlepšia!
Ingrediencie
- 4 vajíčka
- 80g trstinový cukor
- 80g špaldová hladká múka
- 20g špaldová celozrnná múka
- 2 PL holandské kakao
- 50g zmäknuté maslo
- 1/2 dcl smotana na šľahanie
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 30g zmäknuté maslo
- 3 PL med
- 250g jemný tvaroh
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 1 dcl smotana na šľahanie
- pomarančový džem
- 1/2 pomaranča
Postup
- Najprv si pripravíme cesto. Bielka si oddelíme od žĺtkov. Bielka vyšľaháme do tuhej peny, odložíme bokom.
- Múky a holandské kakao si zmiešame dokopy.
- Žĺtka si vyšľaháme s cukrom. K žĺtkovej zmesi zapracujeme múčnu zmes.
- Pridáme zmäknuté maslo, smotanu a vanilkový extrakt a poriadne prešľaháme.
- Nakoniec jemne primiešame bielka.
- Rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto mi vyšlo takmer na jeden obdĺžnikový klasický plech. No, trošku menej, asi dva cm od okraju.
- Pečieme na 180°C, 10 minút. Nie viac. Po upečení dajte na korpus jemne vlhkú utierku, preklopte na druhú stranu (aby utierka bola naspodu) a jemne aj s utierkou zrolujte. Utierka ostane vo vnútri zabaleného korpusu, nevyťahujte ju. Korpus ešte zabalíme do potravinovej fólie a takto necháme cesto úplne vychladnúť.
- Na krém si zvlášť vyšľaháme šľahačku. A zvlášť si vyšľaháme maslo.
- K dobre vyšľahanému maslu pridáme med, jemný tvaroh, vanilkový extrakt a jemne prešľaháme. aby sa všetko krásne spojilo.
- Nakoniec pridáme vyšľahanú šľahačku a už len jemne premiešame. Asi 4 PL krému si necháme na dozdobenie povrchu rolády.
- Vychladnutý korpus jemne odbalíme a narovnáme.
- Natrieme ho tenkou vrstvou pomarančového džemu, rovnomerne pridáme krém (po krajoch menej) a na vrch dáme na drobno nakrájaný pomaranč.
- Roládu zvinieme. Vrch potrieme zvyšným krémom a posypeme kakaom.