
Čokoládová galetka s mandľovou plnkou a višňami
Galetky mám veľmi rada. Sú rýchle, chutné a môžete ich naplniť úplne rôznym ovocím. Názov pochádza z francúzskeho la galette de rois, čo znamená galetka troch kráľov. Na troch kráľov si robia taký koláč s jemného lístkového cesta, plnený nejakou jemnou plnkou a do koláča schovajú postavičku kráľa a kto ju nájde pri jedení, stáva sa kráľom a symbolicky mu nasadia korunu :). Ak kupujete la galette de rois v obchode ( čo sa pomerne často u Francúzov stáva), papierovú korunu máte pribalenú ku koláču. Je to taká ich tradícia.
My sme si galetky už udomácnili trošku inak. Jemné maslové cesto naplnené ovocím, plnkou a už len veľmi nedbalo prehnutú konce .. také sú naše galetky. Táto tutohľa je čokoládovo-mandľovo-višňová. A je to parádnica mňamózniková. Prvý krát som spravila trochu suché a málo sladké cesto, no na druhý pokus už bola šťavnatá. Trošku som zaexperimentovala aj s cestom. Nie je klasické biele maslové, ale kakaové, čo sa k mandliam a višniam velice hodí. Celkovo je koláčik suprovský a rýchlo spravený. Teraz nemám čas a ani síl stáť a vypekať zdĺhavé koláčiky, hoci niekedy mi chýba sa zašiť na hodinku-dve do kuchyne a vytvoriť niečo, čo ma stojí kopec úsilia a pri čom odfukujem (vlastne teraz odfukujem aj pri umývaní zubov). No ale všetko má svoj čas a ja sa snažím tešiť z každodenných drobných radostí, ktoré, keď si uvedomím, tak sú to vlastné veľké radosti a šťastie!
Ingrediencie
- 70g mleté mandle
- 80g špaldová hladká múka
- 60g špaldová celozrnná múka
- 5 PL holandské kakao
- 5 PL kokosový cukor
- trošku soli
- 3 PL olivový olej
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 70g maslo
- 4-6 PL ľadová voda
- 150g mleté mandle
- 150ml višňová šťava (zo zavarených višní)
- 5 PL rum
- 1 zaváraninový pohár višní
- 2 PL medu
- žĺtko na potretie
- lupienky mandlí
Postup
- Najprv si pripravíme cesto. Mandle, múky, kakao, kokosový cukor a trošku soli si zmiešame dokopy. Pridáme olivový olej, vanilkový extrakt a maslo nakrájané na kocky. Začneme poriadne miesiť, stačí rukou a postupne pridávame čo najstudenšiu vodu, aby nám vzniklo jednotné a kompaktné cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na aspoň 2 hodinky.
- Višne si oddelíme od šťavy (väčšinu šťavy odložíme bokom, trochu šťavy pridáme k višniam) a dáme do hrnca spolu s lyžicou medu a 3 PL rumu. Zbytok šťavy odložíme bokom, budeme ju potrebovať. Višne jemne povaríme, stačí chvíľku, aby sa rumová chuť dostala do višní (aspoň trošku). Odložíme bokom.
- Mleté mandle si dáme do hrnca, zalejeme 150ml višňovej šťavy, 2 PL rumu a pridáme aj lyžicu medu. Zmes krátko povaríme, aby mierne zhustla.
- Cesto po min. 2 hodinách vyberieme z chladničky. Odstrihneme si dostatočne veľký kus papiera na pečenie, pomúčime ho a na papieri si vyvaľkáme tenké cesto.
- Mandľovú zmes natrieme na cesto, pozor nie na okraje, tie budeme zahýbať. Na zmes rozložíme rovnomerne višne (aj s tou trochou šťavy) .
- Okraje zahneme do vnútra, potrieme ich žĺtkom a posypeme lupienkami mandlí.
- Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.
- Ak Vám ešte šťava ostala, kľudne po upečení ešte pokropte višne šťavou, koláčik bude ešte šťavnatejší.