
Cobbler z lesného ovocia
Dnes som si pre Vás pripravila jednu veľkú fajnovinku. Cobbler. Poznáte? Iba niektorí? Nevadí, ja Vám prezradím, čo to je za čudo :). Je to taký ovocný koláčik typický pre britské a írske krajiny. A vlastne aj Ameriku. A aj keď si ho každá krajina robí tak trošku po svojom, základ je ten istý – veľa ovocia a na to úžasné krehké cesto. Mne to trošku pripomína crumble a z malej časti aj tarte tatin, ale je to podoba naozaj len tým, že najprv ide ovocie a potom cesto. Cesto, ktoré ide na vrch je v tomto prípade veľmi jemnunké a nadýchané. Môže sa jesť teplý na raňajky, ale určite môže konkurovať aj tým najlepším dezertom pre návštevy. Ešte mierne teplý, s kopčekom zmrzliny, vytvorí dokonalú kombošku a verte mi, všetci sa budú zalizovať. A pritom je to naozaj jednoduchý koláčik na prípravu. A presne také mám poslednú dobu najradšej, rýchlo hotové, jednoduché a nedbalo krásne! Nech sa páči, moja verzia cobbleru z lesného ovocia. 🙂
Ingrediencie ( na dve zapekacie misky)
Na ovocnú časť:
- 500g ovocie – černice, ríbezle, maliny, čučoriedky, jahody –
- 1 -2 PL kokosu
- 50g kokosový cukor, ja som dala len 30g, sme zvyknutí na prirodzenú chuť ovocia
- šťava z jedného citrónu + kôra z jedného bio citrónu
Na cesto:
- 140g múka – ja som použila: 60g celozrná špaldová múka , 30g ciroková muka, 50g rýžová
- 40g ovsené vločky
- 60g kokosový alebo trstinový cukor
- 2 ČL vínny kameň
- 60g kokosový olej
- 120ml mlieko
- 1/3 ČL soľ
- 1 Čl vanilkový extrakt
Postup
- V jednej miske zmiešame jemne všetko ovocie s cukrom, kokosom a šťavou s citróna. Kokos dávam od oka podľa šťavnatosti ovocia. Ak je ovocie menej šťavnaté, dajte len za lyžicu kokosu.
- V druhej miske zmiešame všetky ingrediencie na cesto a vypracujeme jednotné cesto, ktoré je také mazgľavejšie.
- Do zapekacich mís nasypeme ovocnú zmes a lyžicami naň rozotrieme cesto.
- Pečieme na 180°C cca 40 minút.