koláče/dezerty/muffiny

Cheesecake s karamelom a pečenými orechami

 

Milujem slnko a ten úžasne voňavý jarný vzduch. Vtedy by som bola vonku od rána do večera a usmievala sa non stop. No i škaredé počasie má svoje výhody. Nemusím brázdiť po vonku a doma sa s mojou malou Ester bláznime ostošesto. A tiež nemusím rozmýšľať ako sa upraviť a čo si obliecť na prechádzku, aby som vyzerala trochu k svetu. Jedným slovom môžem vyzerať trebárs aj ako mátoha ( a občas tak aj vyzerám po prebdených nociach). Horšie je, keď zazvoní poštárka a musím zísť dole pre poštu a vidí ma ďalších 5 susedov, ktorým tiež zazvoní. Vtedy sa cítim trošku divne a keď prídem späť domov aj s poštou, spravím si aspoň z vlasov pozerania hodný cop ( to znamená, že akurát tak dám vlasy do krajšieho copu ako boli predtým než som zišla za poštárkou). A som spokojná. No a ďalšie pozitívum je, že mám čas, aby som niečo upiekla.
Ak cez víkend čakáme návštevu, najradšej mám napečené už v piatok večer, aby som sa mohla v sobotu venovať iným veciam. V takomto prípade je cieľ jednoznačný – cheesecake. Pri cheeesecaku je najlepšie keď ho necháte odpočívať cez noc v chladničke. On sa Vám za to odvďačí naozaj oddýchnutou chuťou.
A kto by nemiloval cheesecake? Ja veru nikoho takého nepoznám. Je to jeden z najlepších sladkých „vynálezov“. Vždy keď mám nejaký upiecť, véééľmi dlho dúmam pre aký sa rozhodnem. Tento nepatrí medzi tie mega super zdravé, ale je mi to tri päť pretože je naozaj neskutočne dobrý. Pôvodne som ho zazrela u Chez Lucie. Trošku som si ho predsa „ozdravela“, nedalo mi, ale len trošku a na chuti mu neubralo, pri každom súste som spievala ódy.  A čo viac dodať, dala som mu pracovný názov “ nebíčko v papulke“.

Ingrediencie

  • 200g celozrnných keksíkov
  • 80g masla

 

  • 300g jemného tvarohu
  • 400g cream cheese
  • 4 vajíčka
  • 70g trstinový cukor
  • 2 ČL vanilkového extraktu

 

  • 170g orechov ( ja som dala kombináciu vlašských a lieskovcov)
  • 50g trstinový cukor

 

  • 30g masla
  • 80g muscovado trstinový cukor
  • 100g smotany na šľahanie

Postup

  1. Keksíky rozdrvíme. Maslo roztopíme nad parou. Spolu zmiešame a natlačíme do formy ( ja som mala formu s priemerom 23cm).
  2. Rúru zapneme na 150°C a na spodok dáme plech s vodou.
  3. Tvaroh zmiešame s cream cheese a s cukrom. Postupne pridávame po jednom vajíčka. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt. Príliš celú zmes nešľaháme, stačí keď sa všetko poriadne spojí.
  4. Nalejeme na korpus. Pečieme cca 50min. Počas pečenia sa snažte čo najmenej otvárať rúru, iba ak potrebujete na plech doliať vodu.
  5. Po 50 minutách vypneme rúru, ale neotvárame a cheesecake tam necháme ešte 5 minút. Potom ho vytiahneme a necháme vychladnúť, najlepšie cez noc v chladničke.
  6. Na druhý deň si pripravíme orechy a karamel.
  7. Orechy nasekáme na drobnejšie kúsky a na 200°C pečieme 10-15 minút. 50g cukru rozpustíme v hrnci. NEMIEŠAME, maximálne len hrncom potrasieme, cukor sa musí sám rozpustiť bez miešania. Následne v cukre obalíme orechy. Vylejeme ich na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Potom polámeme na malé kúsky.
  8. Na karamel si v jednom hrnci mierne zohrejeme smotanu. V druhom hrnci za stáleho miešania necháme spolu rozpustiť  maslo s cukrom až kým vznikne hmota takmer identická s karamelom. Prilejeme teplú smotanu a miešame o dušu. Hneď odstavíme zo šporáku a stále miešame.
  9. Necháme trochu vychladnúť a nalejeme na cheesecake a zasypeme orechmi. Mňam!

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *