Vianoce

Celozrnné linecké koláčiky

 

Ako prežívate tento Advent? Darí sa Vám trošku spomaliť, čo i len na chvíľku každý deň? Ja sa z neho veľmi teším .. Tak som si povedala, že ho chcem prežiť inak a teda ešte mám dlhú cestu pred sebou, ale také drobnosti pre ktoré som sa rozhodla mi prinášajú viac pokoja .. Ráno sa snažím si o pár minút privstať, zapnúť adventnú sviečku a prežiť TICHÚ PRÍTOMNOSŤ. To je totálna paráda, mať takú svoju chvíľku. Cez deň treba totižto veľa postíhať a spraviť a v mojom „sloniom“ štádiu trvá všetko dlhšie, 🙂 A potom večer, keď deti zaspia a ešte niečo porobíme, si zase uchmatneme s manželom chvíľku. Často večer  s manželom ešte pracujeme, každý na svojich projektoch a práci, tak sa to snažíme večer cez advent skresať na minimum, vypnúť počítače a mobily a opäť, prežiť PRÍTOMNOSŤ. A aké je to skvelé! Toto nám chýbalo! Učiť sa tej jednoduchosti spoločne stráveného času.. krása, ten Advent je super 🙂 .. tak prajem aj Tebe, aby si si vo vlastnom srdci našiel ten tvoj spôsob prežívania PRÍTOMNOSTI. Je to príležitosť ako prežiť Advent. Nepotrebujeme veľké veci, plné nákupné vozíky a brázdenie po obchodoch. Spomeňme si ako to bolo s narodením Ježiška.  V zabudnutom kúte, v studenej noci, v maštali, za neočakávaných okolností, bez veľkého materiálneho strojenia sa narodil Ten, ktorý priniesol Radostnú zvesť o Láske.. Nech je aj Náš Advent a Vianoce o tom, o čom majú skutočne byť. Nech je náš Advent požehnaný.

A späť k Vianočnému vypekaniu. Ak považujem nejaký koláčik za typicky vianočný, tak linecké zliepané sú nimi určite. Maminka, na rozdiel do medového závinu, ich pripravuje každý rok, od kedy si pamätám. Je to naozaj taká Vianočná klasika. A keďže tento rok som Vám na blog pripravovala samé klasiky, chcela som, aby ani linecké koláčiky medzi nimi nechýbali. Avšak, namiesto celej dávky hladkej klasickej múky, som časť nahradila celozrnnou a časť mletými mandľami. Cesto som osviežila citrónovou kôrou a troškou vanilky. Och, ale sú dobré tieto koláčiky! Naozaj! Je to taká jemnejšia, lahodnejšia verzia klasických lineckých. S cestom sa trošku ťažšie pracuje ako s klasickým, ale dám Vám radu. Stačí ak budete cesto vaľkať cez papier na pečenie ( cesto prikryjete papierom na pečenie a vaľkáte) a keď vykrojíte ľubovoľné tvary, nožíkom vykrojené cesto podoberiete. Takto pôjde všetko hladko-ľahko. Keď som ich pripravovala naposledy, na fotenie do tohto receptu, obe deti mi pomáhali. Naozaj vykrajovali a zvládli sme to. To máte dôkaz, že s tým cestom sa dá krásne pracovať.

Ingrediencie

  • 80 g špaldovej celozrnnej múky
  • 120 g špaldovej hladkej múky
  • 60 g mandlí
  • 100 g masla
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL nastrúhanej kôry z BIO citrónu
  • 30 g cukru
  • džem na zlepovanie

 

Návod:

  1. Mandle namelieme alebo rozmixujeme na jemno.
  2. V miske zmiešame všetky ingrediencie okrem džemu a vypracujeme jednotné cesto, ktoré necháme v chladničke odpočinúť aspoň jednu hodinu alebo celú noc.
  3. Cesto vytiahneme z chladničky. Ak bolo cesto v chladničke celú noc, vytiahneme ho a necháme povoliť, aby sa s ním dobre pracovalo.
  4. Rúru si zapneme na 160°C.
  5. Cesto vaľkáme na pomúčenej doske. Mne sa najlepšie pracuje s cestom tak, že ho mám na silikónovej podložke a prikryjem ho papierom na pečenie (potravinársku fóliu doma nepoužívame). Cez papier na pečenie krásne vyvaľkám tenké cesto, z ktorého vykrajujeme ľubovoľné tvary. S cestom sa pracuje trošku ťažšie, ale nie ťažko. Je z väčšej časti z celozrnnej múky a mandlí, preto sa cesto nevaľká rovnako ľahko ako pri lineckých koláčikoch čisto iba z bielej múky. Ale nemáte sa čoho báť. Ak použijete na vaľkanie papier na pečenie, nebude sa Vám cesto lepiť na valček a všetko krásne zvládnete. Vykrojené tvary podoberieme nožíkom a opatrne prenesieme na  plech vystlaný papierom na pečenie. Na každý druhý tvar vykrojíme v strede malý okrúhly otvor.
  6. Pečieme cca 7-9 minút.
  7. Vychladnuté koláčiky potrieme džemom a zlepíme s druhým koláčikom toho istého tvaru tak, aby otvor bol na vrchu.

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *