Najlepšie jedlá pre veľké rodiny sú tie z jedného hrnca alebo jednej misy. To mi
dáte za pravdu, však? Hlavne teraz, keď sme už nabehli na taký jesenný režim,.
Každé dieťa v inom svojom režime a my rodičia to musíme nejak
harmonicky zladiť. Občas to nie je ani o zladení, ale stačí prežiť
z jedného dňa na druhý, všakže? Koniec
koncov, veď to dobre mnohí poznáte. Preto v tieto náročnejšie obdobia
varím na istotu, jednoducho a plánovane. Jedálniček plánujeme, prispôsobujeme
a zjednodušujeme, aby sme čo najmenej museli ubrať na kvalite
a zároveň, aby som sa dokázala aj deťom venovať..
Takým
jedlom, ktoré je vždy u nás istotou a viem, že mi ho nikto neofrfle je
tento bulgur šalát. Robíme ho na milión spôsobov, podľa sezóny, nálady, či
podľa zásob. Všetci ho ľúbime!.. Je to taká klasika, veľmi rýchla a ľahká.
Občas pridáme vajíčka, klíčky, pečenú zeleninu alebo cícer či šošovicu. No
najrýchlejšia verzia je bulgur šalát s čerstvou zeleninou, nejakým syrom
a mäskom, tentoraz som pridala morčacie natrhané na kúsky, lebo ani
krájať som nestihla.
Potom
už stačí šalát len dochutiť. Okrem byliniek a korenín je mojím veľkým
pomocníkom už pár mesiacov Kikkomant sójová omáčka. Och, to je záchrana! Lebo
ani soliť pri nej netreba nejak, ani dochucovať. Proste Kikkoman urobí kus
roboty za mňa. Ja som potom iba za hviezdu..
Kikkoman
sójovú omáčku som použila na morčacie mäso a rovnako potom na zálievku,
ktorou som celý šalát poliala. Viac nebolo treba. Šalát je takto úplne úžasný,
za chvíľu hotový a hladné krky sú nakŕmené. A keby chodím do práce,
takýto obed je ideálny zabaliť do krabičky a vychutnať si ho v práci.
Bulgur si spokojne uvarte aj na dva dni a každý deň k nemu prihoďte
niečo iné a máte dva obedy bez zbytočnej práce. Super, však?
Tento recept vznikol v spolupráci s Kikkoman omáčkou, ktorú si viete kúpiť v bežných obchodných reťazcoch. Jej čisté zloženie a výrazná prirodzená chuť bez dochucovadiel je mojou záchranou!
Počet porcií: 4-6 Čas prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
- 200 g morčacích pŕs
- 2 PL Kikkoman sójovej omáčky
- 2 PL olivového oleja
- Trošku garam masala korenia alebo kari korenia
- 200 g bulguru
- ½ ČL kari korenia
- Soľ
- Hrsť šalátu
- 8 cherry rajčín
- 2 menšie uhorky
- hrsť bazalky
- hrsť petržlenovej vňate
- dve hrste fety alebo balkánskeho syra
zálievka na šalát:
- 2 PL Kikkoman omáčky
- 1 ČL balzamikového octu
- 2 PL olivového oleja
- 1/3 ČL medu
- 1 strúčik cesnaku
Postup:
- Morčacie mäso nakrájame na plátky, pridáme sójovú Kikkoman omáčku, garam masala korenie alebo kari koreni a olivový olej. Mäso necháme takto naložené oddýchnuť cca 30 minút, spokojne aj cez noc v chladničke. Na druhý deň mäso orestujeme na panvici z každej strany. Dáme bokom.
- Bulgur poriadne prepláchneme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou podľa návodu, pridáme kari korenie a soľ a varíme do zmäknutia.
- K bulguru nakrájame paradajky, uhorku, nalámeme v rukách balkánsky syr alebo fetu, pridáme bylinky, šalát a morčacie plátky, ktoré natrháme na menšie kúsky.
- Na zálievku si zmiešame Kikkoman sójovú omáčku, balzamiko, olivový olej, med a pretlačený cesnak. Vylejeme na bulgur šalát, všetko dobre zamiešame a podávame.
Dobrú chuť!