Bryndzový quiché

Jarné dni sú tu a my máme z nich radosť. Veľmi si užívame čas na našej záhrade, ešte nedorobenej, všeliakej hrbolatej, no veľkej s krásnym výhľadom a tichom.. Počujeme spievať vtáčky, pozdravíme sa s milými ľuďmi, ktorí chodia okolo nás na ich záhradky. Užívame si častý pohľad na srnky, zajacov a bažanty. Občas aj diviakov. Už nám rozkvitli všade možne púpavy, deti sa radi húpu na húpačkách, ktoré máme zavesene na strome. prežívame tu pokoj.. Je to taký dobíjač energie. Stačí vyjsť von a nadýchnuť sa zhlboka.

S jarnými dňami prichádza aj jarná ovčia bryndza. Tomu sa vždy veľmi tešíme. Vyhľadávam tú 100% ovčiu a nepasterizovanú Je to slovenský skvost a patrí medzi veľmi zdravé funkčné potraviny. Treba si ale dať pozor na jej pôvod a hľadať naozaj kvalitné zdroje. Istotne medzi tie najkvalitnejšie ovčie bryndze patrí aj tá z Farmfoods. Veľmi ju máme radi. A samoška, že najlepšia je čerstvá, aby sme z nej vyťažili maximum. My si ju doprajeme najradšej vo forme klasickej pomazánky, no veľmi radi z nej robíme takýto jarný quiché. To je ale dobrota.


Počet porcií: 8

Čas prípravy: 20 minút + 35 minút pečenie

Ingrediencie ( na formu s priemerom 32 cm, mám z Ikey)

CESTO

  • 230 g múky ( dávam dve tretiny celozrnnej a tretinu hladkej alebo naopak, pomer je na Vás)
  • 130 g studeného masla nasekaného na kúsky
  • trošku soli
  • 3-5 lyžíc ľadovej vody

NÁPLŇ

  • cca 8 vajíčok (záleží od výšky vašej formy a aký chcete quiché vysoký)
  • 100 g kefíru (alebo gréckeho jogurtu či smotany)
  • 150-200 g ovčej nepasterizovanej bryndze (ja som použila z Farmfoods)
  • 2 jarné cibuľky
  • soľ, korenie, oregáno,

Postup

  1. Cesto si pripravte cca hodinku vopred. Je dobré, keď odleží chvíľku v chladničke. Ak máte čas, spokojne cesto pripravte aj deň vopred. Nestane sa mu nič, keď odleží dlhšie v chlade a vy budete mať v daný deň menej práce. Je to len na Vás.
  2. Na cesto- do misy dáme múku, trošku soli a zamiešame. Pridáme na kocky nakrájané chladné maslo a prstami zapracujeme, aby nám vznikla drobivá hmota o veľkosti vločiek. Toto trvá iba chvíľku. Netreba dlho zapracovávať. Pridáme poriadne studenú vodu a zapracujeme, aby vzniklo kompaktné cesto. To zabalíme do včelobalu alebo sáčku a dáme cca na hodinku odpočinúť do chladničky.
  3. Ak cesto pripravujete deň vopred, hodinu-dve pred pečením si ho vytiahnite, aby povolilo.
  4. Rúru zapneme na 180°C.
  5. Cesto rozvaľkáme tak, že na cesto položíme papier na pečenie a cez neho vyvaľkáme tenké cesto. Idete aj bez neho. S papierom je to možno o kúsok jednoduchšie, Opatrne premiestnime do formy. Zarovnáme okraje
  6. Medzitým si pripravíme náplň. Vajíčka zmiešame s kefírom a bryndzou, ochutíme soľou, korením a bylinkami. Cibuľky si pokrájame na pásiky.
  7. Predpečené cesto zalejeme vajíčkovo-bryndzovou zmesou, pridáme nakrájanú cibuľku
  8. Pečieme dozlatista, cca 30-40 minút.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.